keresés

2015. november 18., szerda

Magyar madárfajok az interneten

A magyarországi madárfajok online adatbázisa


Októberben elindult a magyar madárfajokat nyilvántartó adatbázis. A Magyar Madártani Egyesület jóvoltából elkészült felület a megindulás pillanatában 397 fajt tartott számon. A hiányzó fajokat folyamatosan pótolják, illetve a meglévőeket tovább bővítik. A madarakat bemutató oldalakon főként képadatbázisokat, védelmi lehetőségeket, és a fajok élőhelyeit lehet megtalálni.
Az okostelefonos elérés még kidolgozás alatt áll.





Európában körülbelül 800 madárfaj él, ennek a számnak közel fele Magyarországon is előfordul. Nehéz megállapítani, hogy egy adott pillanatban mennyi madárfaj figyelhető meg, ugyanis megesik, hogy alfajok kapnak önálló faji státuszt, vagy pedig önálló fajoknak tekintett madarak kerülnek alfaji státuszba. Nehézséget okozhat még az is, mikor egy új fajt akarnak a kutatók azonosítani, mert az MME (Magyar Madártani Egyesület) Nomenclator Bizottsága a rendelkezésre álló fotók, adatok elbírálása alapján veszi fel az országos listára a fajt.


A Magyarország madarai adatbázis

A nehézségek ellenére elkészült a Magyarország madarai adatbázis. Magyarországon eddig 400-410 madárfaj előfordulása bizonyított, ebből 397 madár adatai voltak elérhetőek az adatbázis megalakulását követően. 
Az adatbázisba vett madarak mindegyikének saját oldala van, ahol a madárral kapcsolatos általános és speciális ismérvek: a magyar, angol és tudományos név, életmód és viselkedés érhetőek el. Az előfordulási területekről, gyűrűzési és visszafogási adatokról az MME Monitoring Központ ad folyamatosan frissülő információt.



Az oldal működése

Az MME honlapján, a Tudástár menüponton érhető el a Magyarország madarai adatbázis. Az oldal részletes keresőfunkcióval rendelkezik, így egyszerű kulcsszavak alapján is elérhetőek a fentebb említett  adatok a keresendő fajról.

A honlapfelület egyaránt segíti a madarakkal ismerkedni akaró, kezdő felhasználókat, de az MME Madárbarát kert programjának résztvevőit. Online digitális lexikonként, kézikönyvként és adatbázisként egyaránt segíti az újságírókat, szerkesztőket, és  a természetvédelemben dolgozó szakembereket is.



Források

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése