keresés

2015. november 9., hétfő

Eldőlt: nem sért szerzői jogot a Google Books

2015 október közepén a New York-i fellebbviteli bíróság döntött a Google könyv-digitalizálással foglalkozó programjáról, elutasítva az ez ellen fellépő amerikai szerzők keresetét arról, hogy a Google Books megfosztja őket bevételeiktől.


Miért is volt ez probléma?

Még 2005-ben, az amerikai írószövetség beperelte a Google-t miután elindították a digitalizált könyvekben való keresésre alkalmas Google Books nevű programot. A keresőórias azonban azzal érvelt, hogy a programnak köszönhetően az olvasóknak sokkal egyszerűbb lesz a különböző műveket megtalálni, így több könyvet is tudnak majd eladni.
A Google Books keresőfelülete


Nem feltétlen a Google-nál van a hiba...

A háromtagú bírói testület ugyan elismerte, hogy az ügy a szerzői jogok "határainak próbája", de végül úgy döntött, ez törvény által megengedett gyakorlat.

Tavaly ugyanez a fellebbviteli bíróság utasította el az írószövetség kutatókönyvtárak és egyetemek elleni keresetét, mert azok több millió művet tettek hozzáférhetővé digitalizálva adatbázisukban.


Valóban sokat tesznek a szerzői jog megsértése ellen

A programban sok olyan fejlesztés van, melynek köszönhetően a Google "igyekszik eleget tenni a szerzői jogi előírásoknak":

  • a megtekinthető oldalak számát korlátozza
  • ezen oldalak kinyomtatását és másolását akadályozza
  • a keresett témában hírdetéseket jelenít meg
  • a kiadó és a könyvet értékesítő áruházak honlapjait mutatja


Megállapodás is köttetett a Google és az Amerikai Kiadók Szövetségével arról, hogy a kiadók ha akarják, engedélyezhetik a hozzáférést könyveikhez és folyóirataikhoz a Google Books-ban vagy éppen eltávolíthatják azokat az adatbázisból.



Forrás: hirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése