keresés

2015. november 2., hétfő

Az okos fejlesztéseknek nincs határa: jönnek az okos utak világszerte

Az okos város technológiák sora egyre bővül, nemcsak az infrastruktúrát szeretnék megújítani, hanem egy biztonságosabb, modernebb energiatakarékos közlekedést biztosítani az autósoknak és a városlakóknak.


Napelemes utak hihetetlen teherbírással

 

 Egy amerikai házaspár fejlesztette strapabíró napelemek segítségével, megteremtették lehetőséget, olyan úthálózatok létrehozására, amellyel folyamatosan energiát termelnek.
Ezek a napelemek hihetetlen teherbírással rendelkeznek, 113 tonna a terhelhetőségük. Az elemek mindegyikébe LED-eket, és processzort építetek. Ezeknek köszönhetően az utak felfestései (forgalmi sávok, zebrák) bármikor gombnyomásra megváltoztathatók.
A napelemes úttest számos lehetőséget rejt magában. Áramot termel, helyettesítheti a villanyvezetékeket, a beépített lámpáknak köszönhetően, a parkolóban és a járdákon akár reklámokat is megjeleníthetnek.
A számítások szerint egy 20m2-es parkoló 5200 W áramot tud termelni optimális esetben. Persze ez függ a természetes napfény mennyiségétől.
Az alábbi videó bemutatja a házaspárt, valamint a fejlesztésüket :

Okos utak Hollandiában


A fejlesztők megálmodták, hogyan tehetik biztonságosabbá az utakat, a közlekedést és ezt mind energiatakarékosan.
Olyan festéket használnak, amely foszforeszkál nappal feltöltődik és 8-10 órán keresztül képes világítani éjszaka. A 2012-ben induló Smart Highway nevű projekt, ma már ott tart, hogy az útburkolat a forgalmi szituációnak megfelelően reagál. Ha fagypont alá esik a hőmérséklet és jegesedés van, hatalmas jól látható hópelyhek jelennek meg az úttesten.
Továbbá két szélturbinát helyeznének el az úttesten, amellyel az autók által keltett légmozgással villamos energiát generálnának.
Olyan sávot alakítanának ki az út szélén, ahol az elektromos autók töltődhetnének, de ez a lehetőség még elég futurisztikus.

Van Gogh biciklis sáv



https://www.studioroosegaarde.net/uploads/images/2014/11/12/1851/1851-5804-image.jpegEgy innovatív biciklis utat hoztak létre a fejlesztők. Az egyedi dizájnt számos világító kő adja, amely mintát rajzol az utakra. Nappal feltöltődnek a napenergiától éjszaka, pedig világítanak, mutatva ezzel a sötétben biciklizőknek az utat. 2014. november 12-én adták át, ez nyitotta 2015-ben a nemzetközi Van Gogh évet.
A tervezőket Van Gogh munkája ihlette meg, amelyet ötvöztek az innovációval, és összekötöttek a kulturális örökséggel valamint a turizmussal. Az alábbi linken, még több fotó található a különleges útról. 




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése