keresés

2015. november 19., csütörtök

A terrorizmus adatvédelmi visszhangja

A közelmúltban felerősödött terrorhelyzet érdekes kérdést váltott ki a kibertérben. Az egyik oldal szerint fokozottan ügyelni kell most az adatvédelemre, mert egyre képzettebb bűnözőkkel állunk szemben, akik bárhová beférkőznek. A másik oldal álláspontja szerint épp a titkosítások kedveznek a terrortámadásoknak. 

A britek szerint

George Osborn brit pénzügyminiszter, a párizsi terrortámadás utáni napokban bejelentette, hogy megduplázzák a kibervédelemre szánt költségeket. Azért hoznak állításuk szerint ilyen intézkedéseket, mert az Iszlám Államként ismert terrorista csoport egyik legnagyobb fegyvere köztudottan az internet, és fenyegetéseket is kaptak, hogy az egész országot romba döntő kibertámadásra készülnek. Ezért céljuk egy új kibervédelem felállítása, mely gyorsabban reagál a támadásokra. Ennek érdekében 15 százalékkal megemelik a titkosszolgálat létszámát is. 

A másik oldal

Az Egyesült Államokban kiemelt figyelmet kap a téma, hogy elsősorban a digitális kommunikációs szolgáltatásokat biztosító vállalatok hagyjanak fel a titkosítással, vagy legalább valamilyen mértékben szolgáltassanak adatokat a nemzetbiztonsági ügynökségeknek. A borzalmas események után biztos nő ennek a tábornak a támogatottsága, ugyanis egyre többen látják be, hogy a terroristák és a bűnözők kihasználják ezt a védettséget, a titkosítást. Ezáltal sokkal nehezebb a felderítésük, és csökken az esélye az esetleges támadások megakadályozásának. A párizsi események után még többen kezdeményezték a titkosítások eltörlését, többek között nemzetvédelmi szakertők, politikusok, rendőrök, és a CIA igazgatója is, a washingtoni think-tank (Center for Strategic International Studies) biztonságpolitikai tanácskozásán. A probléma viszont maradt a régi: a vállalatok nem szívesen egyeznének bele az adatok szabadon bocsátásába, félve attól, hogy elvesztik ügyfeleik bizalmát. 

Az FBI sem titkosítana

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda szerint a titkosítás kifejezetten a terror szervezeteknek kedvez. Azzal, hogy a nagy technológiai cégek titkosítanak szinte minden ki és be áramló adatot, akadályozzák a hatékony felderítést és nyomozást, tehát egyenesen a bűnözők, pedofilok, vagy épp az Iszlám Állam malmára hajtják a vizet. Azzal is érveltek, hogy a magánérdek nem élvezhet abszolút elsőbbséget a közérdekkel, tehát ha az szükséges, akkor minden adathoz hozzá kell férniük. A Snowden ügy óta aktívak a titkosításról szóló viták, de a Szilícium-völgy vállalatai is félnek a bizalom elvesztésétől, így a terror helyzet sem bizonyul elég meggyőzőnek számukra.

James Comey, az FBI igazgatója nyilatkozta:  "A titkosítás nem lehet fontosabb, mint a megfigyelés. " Hangsúlyozta ellenben, hogy nem kívánnak illegális intézkedéseket hozni, de arra is rámutatott, hogy most különösen veszélyes lépés a titkosítás mellett dönteni. Mivel az Iszlám Állam az interneten keresztül toborozza tagjait, saját magunk dolgát nehezítjük meg azzal, hogy az adatvédelem miatt nem jutunk információhoz róluk.

Forrás: IT Café






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése