keresés

2015. október 13., kedd

GoogleGlass


Más néven Project Glass a valóság kibővítésére alkalmas eszköz, amely információkat jelenít meg, az okoskészülékek kijelzőjéhez hasonlóan.Google szabadalmaztatta a project glass technológiát.
Hangvezérléssel működik, ezért használata közben, mindkét kezünk szabad, így egyéb tevékenységek közben is lehet használni, mint például vezetés, bevásárlás stb. Videók és képek készítésére is alkalmas, és az internetre is fel tud kapcsolódni, ezáltal egyből fel lehet tölteni az elkészült fotókat. Eredetileg arcfelismerőt is terveztek bele, de személyiségi jogok sértése miatt, ezt letiltották.
Forrás: Okosszemüveg Portál
Forrás/2: Okoszemüveg Portál



Tiltás
Viszont pont ezeknek a funkcióknak köszönhetően számos helyről ki is tiltják az okosszemüvegeket. Pl.: sok étterem nem engedélyezi a viselését, mert észrevétlenül csinálhatnak fényképeket az ott lévő emberekről engedélyük nélkül. Szintén tiltják a mozikban, mivel illegálisan rögzíthetik a filmet a szemüveg segítségével. Továbbá koncerteken, bankokban, öltözőkben, kaszinókban, szórakozóhelyeken sem engedik.
Ha ilyen helyeken szeretnék felhívni a figyelmet az eszköz használatának tiltására, elég ha kiteszik a megfelelő jelzést, amelyre már saját piktogramm létezik.
Forrás/3:Okosszemüveg Portál


Visszaesés, konkurencia

A kedeti fellendülés után, egyre kevesebbet hallunk a GoogleGlass-ról. Nyilván összefüggésben van a sok helyről való kitiltással és a konkurencia megjelenésével. Például legutóbb a Lenovo jelentette be, hogy ilyen eszközt készít. A Lenovo C1-ről még elég keveset tudunk, ez a VuzixM 100-as modell átdolgozásából lesz. De pár dolog azért sejthető pl: az M100 egy 1GHz-es OMAP4460 processzorral rendelkezik, amihez 1GB RAM társul. Az Android 4.0.4-es verzió fut a készüléken, belső tárhelyből pedig 4GB-t van benne. Ezek mellett Wifi és Bluetooth is rendelkezésre áll. Ettől persze eltérhet majd a Lenovo okosszemüvege.
A Vuzix M100 egyedi formájú volt, ehhez képest a Lenovo új készüléke inkább a GoogleGlass-ra hasonlít. Újítás, hogy az eszköz akkumulátora a nyakunk köré kerül és nem a szemüveg szárában lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése