keresés

2015. szeptember 29., kedd

Okos háztarás I. rész: Az okos televíziók

2007. június egy mérföldkő volt az okos életben. Ekkor jelentette be az Apple első okostelefon készülékét, amivel megérkezett a nyílt mobil operációs rendszerek világa. Nem kellet sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a kiegészítő gyártók is reagáljanak erre a hullámra. Lassan azon vesszük észre magunkat, hogy már a komplett háztartásunkat is a kezünkből vezérelhetjük.

Elsőként a televíziózás világában kezdődött a változás, az "okosodás".



Új korszak a televíziózásban


A televíziózási szokások az elmúlt években nagyon megváltoztak. Régen azt néztük, ami volt a TV-ben, manapság elérhető stream szolgáltatásoknak köszönhetően, pedig azt, amit mi szeretnénk. Nincsen másra szükség, csak egy okos TV-re és internetre.
2015-ben eljutott a televíziózás oda, hogy lényegében ugyanaz az operációs rendszere a TV-nek és a telefonnak is. Jó példa erre a Sony Androidos TV-sorozata. 


Sony androidos televíziója

Az androidos TV-k megjelenése az okos televíziókon belül is, egy újdonságot jelent, ugyanis a legtöbb készülékgyártó saját operációs rendszerrel rendelkezik (pl. LG, Samsung – WebOS és Tizen). Az android alapú TV-k a fejlesztői háttérnek nagy segítséget jelentenek, mert a népszerű alkalmazások sokkal könnyebben és gyorsabban eljutnak a végfelhasználók TV készülékeire.
A Sony után a Sharp is beszállt az andoidos TV-k gyártásába, és számíthatunk egy Philips okos TV-re is a jövőben.

Amellett pedig, hogy egy teljesen új rendszert élvezhetünk, ezek a televíziók csúcsmodelleknek is számítanak: a Sony Bravia sorozata alig 4,7 milliméter vékony, 4K felbontású, stb.

Alkalmazásáruház a televízión is


Alkalmazások az okos TV-ken
Egy Tv készülék innentől kezdve már nem csak filmnézésre van. Számos megszokott alkalmazás elérhető egy okos TV-re, ilyen pl. a Skype, aminek köszönhetően barátainkkal máris videóbeszélgetést kezdeményezhetünk, a TV-n keresztül. Egyre több kedvelt mobil applikáció jelenik meg a TV-s alkalmazás áruházakban is, ilyenek még pl. a facebook, az instagram, stb.
Képzeljük el mennyivel kényelmesebb, ha haza megyünk, és a fotelben elhelyezkedve nézzük meg a Facebook idővonalunkat, a kedvenc hír oldalunkat vagy akár egy youtube videót, és nem egy kis képernyőn kell matatni vagy a számítógép előtt görnyedni. 

Az alkalmazások használata mellett lehetőségünk van a telefont és a TV-t összekapcsolni, pl. a Smart Share segítségével és így kivetíteni a telefon képernyőjét a TV-re, vagy a Media Link segítségével, amely fokozza kényelmünket azzal, hogy felismeri a lejátszandó tartalmat, és részletes információt gyűjt nekünk róla (mint egy filmajánló).
Emellett, ha éppen nincs meg a távirányító, a telefont is használhatjuk annak, egy applikáció segítségével.


Előfizethető tartalmak


HBO Go
A televíziózás egyik forradalmát az előfizethető tartalmak megjelenése hozta, ilyen az HBO Go. Az applikáció lehetővé teszi, hogy egy fix havidíjért az HBO kínálatában lévő összes filmhez hozzáférjünk okostévénken, okostelefonunkon keresztül, hatalmas szabadságot kapva ezáltál. 


Illetve ilyen előfizetést kínál, egy rendkívül népszerű zeneszolgáltató program, amely főként pc-n és okostelefon elterjedt, de most már TV-n is használhatjuk – ez a Spotify. Bejelentkezhetünk online zenetárunkba és szabadon válogathatunk kedvenc zenéink között.

Ezek a szolgáltatások, programok a felhasználók számára rengeteg előnyt biztosítanak, viszont sokkal kevésbé lehetnek boldogok a konkurenciát jelentő tévétársaságok. "A fejlett piacokon egyre kevésbé ragaszkodnak az emberek a megszokott műsorrendekhez, egyre többen keresnek maguknak tartalmat a video on demand szolgáltatóknál, vagy a neten keresztül, és nem akkor néznek valamit, amikor a csatornák adják, hanem amikor megkívánják. Ez határozottan csökkenti a fizetős tévétársaságok előfizetési bevételeit, csökken a nézettség is, így a hirdetési bevételek apadása miatt eléri a többi tévétársaságot is." - írja az Index.



A fő cél azonban továbbra is a közös platform kialakítása, legyen ez bármilyen eszköz: telefon, TV, óra, mérleg vagy akár egy hűtőszekrény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése