keresés

2015. szeptember 29., kedd

Kiadók vs. kalózok

Az e-könyv akár fel is virágoztathatná a könyvpiacot, de a váltáshoz a kiadóknak és forgalmazóknak is fel kellene készülniük. Sajnálatosan azonban utóbbiak passzívak az ügyben.




Problémák: ÁFA és szerzői jog

Mára már vannak e-könyves terjesztők, viszont a választék nem túl széles. A 60 milliárdos könyvpiacnak csak az ezrede e-könyv Magyarországon, de ez külföldön sincs másképp: Németországban 3-4%, az USÁ-ban 20% a digitális formátum részesedése.

Sokan ahelyett hogy legálisan töltenék le a könyveket, inkább a kalózoldalakhoz fordulnak. Ennek több oka is van.

Jóval magasabb az áfa (27%) és a szerzői jogért járó díj (25-50%), mint a papírformájú olvasmányoknál (5%, 6-12%), ugyanis az EU-szabályozás szerint a könyvek könnyített áfakörbe tartoznak, míg az e-könyvet elektronikus szolgáltatásként tartja számon.

Egy kalózoldalon  előbb lehet megtalálni egy-egy ritka példányt, mint a legális oldalakon, ráadásul az illegális letöltéseknek most kultúrája van. Vannak, akik emiatt úgy gondolják, a zeneiparhoz hasonló sorsra jut majd a könyvipar is, de olyan nézetek is felmerültek mely szerint, pont hogy profit lenne az e-könyvekből és jót tenne a könyvpiacnak, kiadóknak.


Szemérmes könyvkiadók

"Az  Ekönyv.hu vezetője korábban győzködte is a kiadókat, amikor plakátkampányt indítottak, hogy a felületen azt is jelezzék, a könyv digitális formátumban is kapható. A kiadók azonban félelemből, vagy mivel nincsenek érdekelve az e-könyves kiadásban, még ezt a lépést sem teszik meg."

A magyar kiadók két nagy e-könyvportálhoz csoportosulnak: a nagyobb kiadók (pl. Libri) az Ekönyv.hu-n futtatja kiadványait, míg a kisebbek (pl. Agave) a Dibook.hu-n. Bár ezt a kiadók az oldalaikon nem igazán reklámozzák, inkább elrejtik szem elől.


Lényeg az olvasás terjesztése

Farkas István szerint a kiadóknak össze kellene fogniuk, hogy aztán egységesen kommunikálják le az e-könyv előnyeit. Azonban mások szerint fontosabb az olvasás népszerűsítése, ugyanis a mai világban már nem sokan olvasnak hosszabb szövegeket. A fiatalok rengeteg elektronikus eszközt használnak, ezt kihasználva, ezeken keresztül kellene megszerettetni velük az olvasást, ebben is segítségükre lehetnének az e-könyvek.


Forrás: Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése