keresés

2015. május 14., csütörtök

Rétegkultúrák a weben

Eiler Gabriella
Minden kultúra rétegkultúra, de vannak átfedéses területek, és a határok is állandóan módosulnak.
Egy-egy társadalmi csoportra, azonos életkorúak közösségére, azonos élethelyzetu emberekre jellemzo kulturális sajátosságok összessége.
A társadalom egy csoportjára jellemzo sajátos szokások, szabályok, meggyozodések rendszere, mely speciális értékrendhez kötodik, a többségi társadalomtól eltéro kulturális jegyeket is hordoz.

Régi idok rétegkultúrái:
Hippik: Az 1960-as, 70-es években, az Egyesült Államokban kialakult szubkultúra, melyet az akkori hatalom és
társadalom ellen lázadó diákok és fiatalok alkottak. Máig nagy hatással van a kultúrára.

Punkok:Szubkultúrájuk egy olyan csoportosulás, mely a zenére alapul és a rendszer ellen alakult ki 1974-75 környékén.
Eredetileg egy mozgalom volt, melyet ma már gyakran összekapcsolnak a divatvilággal, kultúrával.



Mai rétegkultúrák


Nyugaton a Sci-Fi filmek, Keleten a manga képesek akkora rajongótábort létrehozni, hogy a fanatikusok tömege szubkultúrát alkosson. Ilyen hatás elérésére foképp a Star Trek és Star Wars opuszok voltak képesek, de a fantasy rajongók köre is alkothat rétegkultúrát
(Trónok harca, Gyuruk Ura).
Napjainkban Európában is egyre elterjedtebbnek számít az eloadómuvészet egy Japánból induló ága, melynek lényege, hogy a résztvevok különbözo fiktív
karaktereket jelenítenek meg jelmezek segítségével. A megjelenítendo koncepciók általában mangák
és animék szereploi, de ábrázolhatnak videojáték fohosöket, filmbeli szereploket vagy egyéb
kitalált alakokat.
cosplay, mint rétegkultúra
Találkozhatunk élettelen dolgokat megjeleníto kosztümökkel, valamint nem ritka az sem, hogy a jelmezt
viselo személy egy a sajátjával ellenkezo nemu karaktert alakít.
cosplay kultúra részét alkotó egyik népszeru ágazat a vonzó fellépésre fókuszál, ilyenkor a cosplayesek olyan karaktert választanak, aki híres attraktív megjelenésérol és/vagy kihívó ruházatáról. 
Karakterválasztás
A versenyzok három kategóriába sorohatók, de nem ritka, hogy egy-egy cosplayes több kategóriába is beleolvad.

  • Az elso kategória a karakter iránti rajongás kifejezése. Az ilyen cosplayest szokták rajongónak nevezni.
    Ok a ruha elkészítésére és kinézetére kevesebb engergiát fordítanak, de nagyon lelkesek. 



  • A második csoportot azok a cosplayesek alkotják, akik élvezik azt a figyelmet és népszeruséget, amit az adott karakter vagy jelmez hoz számukra. Ahogy az anime és manga, úgy a sci-fi és fantasy kultúrában is vannak híres-hírhedt cosplayesek.










  • A harmadik csoport olyan emberekbol áll, akiket a kreatív alkotási folyamat, a személyes megpróbáltatás, saját határainak tesztelése vonz. 
    Ok jellemzoen nagyobb keretet szánnak a jelmezükre, még bonyolultabb és még jobb minoségu jelmezeket készítésébe vágnak bele, még szélesebb köru alapanyag-használattal.



  • Cosplay az interneten és Magyarországon
    Az internet a cosplay kedveloi számára is lehetové tette, hogy virtuális közösségeket, weboldalakat hozzanak létre, ahol megoszthatják egymással cosplayes élményeiket, tippeket, trükköket, fényképeket. Mivel egy cosplay elkészítése nagyon bonyolult folyamat, a szubkultúra résztvevoi gyakran kérik egymás segítségét, mind a beszerzést, mind pedig a megvalósítást illetoen. Sokan éppen ezért vezetnek blogot illetve Facebook oldalakat, hogy a kezdo jelmezkészítoknek tanácsokat adhassanak.
    Azokban az országokban, ahol szélesebb körben is elterjedt ez a szubkultúra, rendszeresen rendeznek találkozókat, illetve versenyeket a résztvevok számára. Az Egyesült Államokban évente például közel száz olyan rendezvényt tartanak, ahol a cosplayer tehetségét azzal mérik, hogy mennyire választott részletgazdag jelmezt, valamint milyen minoségben sikerült ezt életre keltenie. A versenyzok a legtöbb esetben elo is adhatnak valamit, akár egyéni, akár csoportos produkciót, mivel ezeken a versenyeken egyedül és csapattal is lehet indulni.
    Egy ilyen eseményen a díjazás kategóriánként történik, mint legjobb fegyver- vagy páncélkészíto, legjobb szabó és így tovább.


    Magyarországi helyzet
    Országunk elso és legnagyobb cosplay témájú weboldala 2007-ben alakult meg cosplay.hu néven. Alapötletét a cosplay.com adta, mivel a cél az volt, hogy legyen egy magyar nyelvu oldal, ami összefogja az érdeklodoket. A weboldal információkkal és fotókkal a rendezvényekrol/versenyekrol, friss hírekkel és hasonló témában készült weblapok és blogok linkjeivel szolgál. Barkácsötleteket is tartalmaz, például hogyan lehet alapanyagokat házilag eloállítani, segít a parókák elkészítésében és helyes viselésében, illetve a "Szabás-varrás" fül alatt rengeteg hasznos ötleteket mutat be az amator jelmezkészítoknek.


    A legutóbbi versenyek:
    Az idei év egyik legfrissebb versenyére a tavaszi PlayIT-en került sor, Ez volt a rendezvény történetének egyik legnagyobb megrendezésre kerülo cosplay versenye. A rendezvény nagyszínpadának legfontosabb programja idén is a cosplay verseny volt, ahol az ország legjobbjai mutatták meg, mennyire is tudnak azonosulni az adott karakterrel, nemcsak a jelmez, hanem személyiségjegyek tekintetében is.
    A versenyre most is sokan jelentkeztek. A nagy lelkesedés nem csak amiatt volt, hogy a versenyzok ingyen regisztrálhattak, hanem annak is köszönheto volt, hogy a szétosztott nyeremények összértéke meghaladta a félmillió forintot. Idén külön kategóriában tehették próbára magukat a kezdo és amator, illetve a tapasztalt cosplayerek, akik évek óta részt vesznek hasonló eseményken, valamint saját kategóriát kaptak a csapatok is.
    További képek az eseményrol...
    A tavaszi MondoConról...

    ...A 2015-ös tavaszi MondoCon rendezvény idén április közepén került megrendezésre.
    A MondoCon az ország legrégebb óta futó, legnagyobb „geek” rendezvény-sorozata. Kezdetben manga és anime köré szervezodött, de idovel, úgy mint a külföldi rendezvények, kinotte magát. Videójátékok, e-Sport, társas-, kártyás- és szerepjátékok, Science Fiction és Fantasy irodalom és filmek – nincs olyan kocka hobbi, aminek ne lenne meg a helye a MondoConon.
    A jelmezes fellépoknek a versenyre regisztráláskor elozetesen el kell küldeniük arról a karakterrol a képet, aminek beöltöznek, illetve egy zeneszámot, ugyanis vannak, akik kisebb produkciót is eloadnak, akár egyénileg, akár csoportosan.
    Egy ilyen eseményen a jelmezek bemutatásán kívül más programokon is részt vehetnek a jelentkezok: készülnek kvízekkel, japán és koreai videókat mutatnak be, vásárokat illetve koncerteket tartanak, de még novella -, és sütisüto versenyek is vannak. A rendezvény szervezoi kedvezményes áron szállást is tudnak biztosítani a messzirol érkezoknek, de annak aki élni szerente ezzel a lehetoséggel, idoben jeleznie kell a helyfoglalás miatt.
    következo esemény a nyári Con lesz, aminek a jelentkezési ideje május 17.-ig tart.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése