keresés

2015. május 13., szerda

A Google szolgáltatásai


Szikszai Tamara
Google Analytics 2005. november 18-án indult. Ez egy ingyenes szolgáltatás, ami részletes statisztikát nyújt egy weboldal forgalmáról. A fő cél, hogy a webmesterek optimalizálni tudják a reklámokat a Google Analytics analízise alapján, tehát hogy a látogatók melyik oldalról kattintottak át, mennyi ideig maradtak az oldalon, és a földrajzi elhelyezkedésük szerint. A szolgáltatás a Google által felvásárolt Urchin cég szoftverén alapul.



Ez az egyik legismertebb ingyenes analitikai eszköz. Alapinformációi között szerepel a látogatók száma, földrajzi megoszlása, oldalon töltött ideje, látogatás forrása és célja, a látogatók eszközhasználata jelenik meg. Amellett, hogy az egyik legprofibb webanalitikai szoftver, magas színvonalon együttműködik a Google Adwords hirdetési rendszerrel is. Nem mellesleg a világ 10.000 legnépszerűbb honlapjának 60%-az a Google Analytics-et használja! Az alapvető funkciók használatához csupán elég beilleszteni a honlap oldalaiba egy néhány soros programkódot (“mérőkódot”). Természetesen az összetettebb statisztikákhoz már komolyabb tudás szükséges.

A keresőóriás újabb fejlesztéssel próbál felhasználókat nyerni saját közösségi oldalára. A Google ismét bemutatott egy újítást saját közösségi oldalán, a Google+-on amely a Gyűjtemények nevet kapta (Collections). Ez tematikus, mások által követhető oldalakat jelent, ahova csak a létrehozó posztolhat.

2003-ban jelentette meg a Google a Képkeresőt, ami lehetővé teszi a weben kimondottan vizuális tartalomra való keresést. A keresés kulcsszavai vonatkozhatnak a képfájl nevére, a képre mutató hivatkozás szövegére vagy az oldalon a kép mellett elhelyezkedő szövegre.

2005. február 8-án jelentette meg a Google ingyenes online térképszolgáltatását, a mindmáig béta Google Mapset. Induláskor a szolgáltatás csak az USA, Kanada, az Egyesült Királyság és Írország területét fedte le. A Google ideiglenesen leállította a Map Maker szolgáltatását, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy apró, de fontos részletekkel - mint például helyi üzletek, földutak, módosított utcák, folyók, zöldövezetek - egészítsék ki a cégóriás egész világot körülölelő virtuális térképét. A szünet oka a vandalizmus: egyre többen találták jó viccnek, hogy mindenféle oda nem illő dolgokat rajzoljanak a Google Térképre.
A leállás ideiglenes, a Map Maker vissza fog térni, de még nem tudni, hogy mikor.

Már a magyar Országház is bejárható a Street View-val.. A Parlament épülete megnyitotta kapuit az interneten. A magyarországi és külföldi érdeklődők a Street View segítségével királyok és államelnökök lába által koptatott vörös szőnyegen lépkedhetnek, és olyan turisták szeme elől elzárt helyiségekbe pillanthatnak be, amelyek Magyarország történelmét meghatározó tárgyalások és egyeztetések helyszínéül szolgáltak az elmúlt 110 évben. A magyar Országház olyan híres épületek sorába lépett be így, mint az Egyesült Államokbeli Fehér Ház, vagy a londoni Downing Street 10.

A Gmail a Google ingyenes levelezőszolgáltatása a Chrome pedig az ingyenesen letölthető webböngészője. Aki telepíti a Google által készített Chrome-bővítményt, végeredményben csökkenti az esélyét annak, hogy mások megszerezzék Gmail-fiókjának jelszavát.
A legtöbben hajlamosak vagyunk több helyen ugyanazt a jelszót megadni. Míg ez egyik oldalról kényelmes megoldásnak tűnhet, addig más szemszögből nézve nagyon is rossz: így ugyanis a rosszul biztosított kis szolgáltatások rendszereit feltörők nem csak az ottani jelszavunkhoz jutnak hozzá, hanem ugyanazzal a jelszóval beléphetnek minden fiókunkba, így például a jellemzően sok személyes dolgot tartalmazó Google-fiókba is. (Tehát hozzáférnek a gmailes leveleinkhez, ahol egyébként szintén rátalálhatnak egy-két szolgáltatás jelszavára, bankkártyás adatainkra stb.)

A Google név hallatán mindenki a keresőre, a térképszolgáltatásra , vagy éppen az Android operációs rendszerre gondol. Ezek a cég legismertebb szolgáltatásai, amik azonban egy kis ötletességgel sokkal több élményt is nyújthatnak a felhasználóknak. A keresőben egyszerűen be lehet állítan időzítőt, és hogy a térképen lévő épületek LEGO változatát is meg lehet tekinteni, vagy adott esetben meg is lehet építeni.

A Google folyamatosan fejleszti programjait, illetve szolgáltatásai hatókörét (pl. telefonálni vagy okostelefonnal navigálni egyelőre csak az USA-ban lehet), és egyes funkciók a bevezetéskor (pl. a Gmail, vagy napjainkban a Google+) csak meghívóval voltak elérhetők.

A Google filozófiája szerint a hagyományos PC napjai meg vannak számlálva, pl. operációs rendszere már nem kezeli a merevlemezt és az optikai lemezt, mert azt feltételezi, hogy a jövőben minden adatunkat és programunkat számítási felhőben (a világhálóban) tároljuk, és az interneten keresztül férünk hozzá, ezért háttérmemóriára gyakorlatilag nincs szükség. Eszközeinknek a jövőben csak a hálózati hozzáférést kell kezelniük, illetve az onnan letöltött programok futtatását biztosítani – ennek köszönhető, hogy napjaink táblagépei a bekapcsolás után másodpercek alatt használhatók, nem kell percekig várnunk az operációs rendszer felépülésére, és mégis biztosítják az összes megszokott funkciót: böngészés, levelezés, iroda, média-lejátszás, közösségi háló, játék.

A Google időnként megpróbálkozik saját márkás hardvert is piacra dobni, ilyen volt pl. a Nexus okostelefon, amelyen demonstrálta az Android oprendszer működését és alapfilozófiáját. Egyelőre átütő piaci sikert ezen próbálkozások eddig nem hoztak (hasonló negatív tapasztalatokat már a Microsoft is szerzett), elősegítette viszont programok márkafüggetlen elterjedését.

A Google reprezentatív felmérése szerint Magyarországon használják a régióban a legnagyobb arányban a cég bizonyos alkalmazásait, szolgáltatásait az okostelefonjukon, táblagépeiken, számítógépeiken. A Google tulajdonában álló, a világ legnagyobb videómegosztó oldalán a magyarok leginkább filmelőzeteseket, oktatóvideókat néznek és minden tizedik tölt fel valamilyen videót az oldalra. A Google Térképet használók kétharmada az alkalmazás segítségével talál magának uticélt, vagy szállást, ez a régió országaiban a legmagasabb arány, míg a keresőoldal fordítóját 38 százalék használja nyaralása során, 30 százalék pedig még nyaraláskor sem csatlakozik le az internetről. Minden harmadik magyar Google Térkép használó az utcakép-nézegető szolgáltatás, a Street View segítségével tesz kirándulásokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése