keresés

2015. május 17., vasárnap

A fiatalok és a közösségi hálók

Körülbelül az Internet elterjedésével egy idős az aggodalom is a szülők körében, hogy vajon a gyermekük milyen tartalmakat nézeget a világhálón. Féltik a tiniket a rájuk leselkedő veszélyektől, ártó tartalmaktól, amiknek a száma csak szaporodott a közösségi hálók népszerűsödésével.



Számos tananyag és oktatóvideó kering az Interneten a világháló veszélyeiről, melyeket annak érdekében készítettek, hogy megpróbálják megvédeni a gyerekeket, fiatalokat az Internetes csalóktól, hackerektől, vírusoktól. Az oktatóanyagok első sorban tanárok, könyvtárosok, de akár szülők segédletéül is szolgálhat, hogy azok segítségével készíthessék fel a fiatalokat a web sötét oldala ellen. Az egyik ilyen tananyagot a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülete készítette el, Internet és Biztonság címen (Internet és biztonság-előadási anyag - Safer Internet); egy másikat pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, Kulcs a net világához címmel. A NAIH munkatársai emellett személyesen is tartanak oktatásokat iskolákban - például az adatvédelem világnapja vagy a biztonságos internet napja alkalmából, melyek keretében szintén a tudatos Internet és közösség háló-használatot hangsúlyozzák, de emellett elmondják azt is, hogy bizonyos jogsértő esetekben kihez lehet fordulni segítségért. (Adatvédelem: gyermekeink vannak a legnehezebb helyzetben - Mno.hu)

Azonban sajnos még ezek a biztonsági lépések sem tudják teljes mértékben megóvni a fiatalokat a web és a közösségi hálók veszélyeitől. Nemrég került nyilvánosságra a tinik körében terjedő legújabb Facebook-őrület. Bár azt írják, hogy megerősített információ egyelőre nincs róla, de nagy valószínűséggel a Facebookon egy olyan játék terjed a fiatalok körében, ami 3 napos bujkálásra buzdítja őket - minél nagyobb riadalmat kelt az eltűnésük, annál magasabb pontszámot kapnak a ranglistán. (Idióta és nagyon veszélyes játék terjed a Facebookon - ITCafe.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése