keresés

2014. december 9., kedd

Veszélyek a Facebookon - nyilvánosság, bullying

Az internet megkönnyebbíti a kommunikációt,  könnyebb a véleményközlés, valamint egyszerűbb megismerni a másikat, kapcsolatot kialakítani. 
De, hogy az internetes jelenlétnek milyen hátrányai vannak, a válasz hasonló: olyan könnyen szitkozódhatsz, mint még soha, könnyebb megismerni a másikat ha feltöröd a Facebook profilját, és könnyebb a trágár vélemény közlése mellyel megalázhatod a kiszemeltet, valamint nem muszáj a zaklatódnak még otthon sem békén hagynia téged, nyugodtan írogathat a nappaliból önértékelésre, önképre káros üzeneteket.
Hogy mit jelent a bullying és hogy kapcsolódik ide? Ezt az angol kifejezést akkor használjuk, ha valakit lelkileg terrorizálnak, zaklatnak, kigúnyolnak, megfélemlítenek. Leginkább a tinédzserek körében elterjedt, és bárki áldozatává válhat.

Zaklatás az online világban.

      A zaklatások nemcsak szemtől szemben történhetnek. A mai technikával visszaélve, lehetőség van arra is, hogy a számítógépünk előtt ülve becsméreljünk másokat.
Ez is sokféle módon történhet. A zaklatók megoszthatnak áldozatukról olyan képet, videót, mely annak megalázó mivolta végett sorsdöntő lehet az áldozat életében. Erre a videómegosztó oldalak szolgálnak, ahol gyorsan, vírusvideóként elterjedhet az a videó, mely miatt nem ritka hogy a bullying áldozata kétségbeesésében, szorongásában,  kárt tesz magában ugyanis a fiataloknál az öngyilkosság a harmadik-negyedik helyen áll a halálozási listában.


     Vagy szimplán, csupán írásban is történhet a zaklatás.
Erre a különböző közösségi oldalak nyújtanak lehetőséget, hiszen, a fiatalok körében ki az aki nincs beregisztrálva a Facebookon?
Mivel évek óta a Facebook trendinek számít a tizenévesek körében, így gyakran posztolnak ki magukról fotókat, írják ki gondolataikat, néha meggondolás nélkül, ezért bizony a Facebook kínálja a legtisztább terepet arra, hogy másokat megalázzunk a nagy világ előtt, hiszen kis túlzással, mindenki fent van a honlap adatbázisában, akit csak ismerhetünk.
Lehet az egy idegen személy, egy olyan zaklató akinek áldozata nem szimpatikus. De ezeknél a zaklatásoknál a megalázó és a megalázott fél gyakran ismeri is egymást.


     Mondhatjuk azt, hogy az internet felerősíti a kommunikációt és így magát a bullyingot is. De vajon megoldást jelent, ha a gyereket eltiltjuk a közösségi oldalak elől és így megakadályozzuk az internetes zaklatást? Véleményem szerint nem. Ugyanis a probléma nem maga a közösségi oldal, nem azt kell okolni a zaklatásokért. Ha tenni akarunk valamit ez ellen, azt a valós világban kell elkezdeni, nem az interneten.
      Ahogy a Developmental Psychology, szakfolyóirat megírta a kognitív empátia, azaz hogy az ember más helyzetébe is beletudja magát képzelni 13 évesen kezdd megjelenni a lányoknál, 15 évesen pedig a fiúknál. Bár vannak olyan esetek, ahol később sem veszik észre ha valakinek fájdalmat okoznak, nem tudják a reakciókat helyén kezelni, egyszerűen nem tudnak empatikusan viselkedni.




Fogjunk össze a bullying ellen! 

    Erre biztat sok felhívás, rengetek híresség adta már nevét azokhoz a megmozdulásokhoz amiben visszaakarják fogni az efféle zaklatásokat, elítélik a bullyingot. Hiszen ez nem egy normál emberhez való cselekedet, amely ellen tenni kell, és nem szabad megvárni azt a pillanatot amely már túl késő a beavatkozásra. Nemcsak a szülőknek, de a tanároknak is oda kell figyelni a gyerekre, mert gyakran nincs jele annak, hogy az lelkileg sérült.
El kell ismerni hogy, bizony bárkivel előfordulhat, nemtől, vallástól, rassztól függetlenül is, és nem a zaklatott tehet róla, hogy ilyen helyzetbe került, csak azért mert önmaga.
Tenni kell azért hogy a zaklató fél, megtanulja mit szabad és mit nem. Az internetes zaklatásnál névtelenül is rossz hírünket kelthetik az internetes közösségnél.

Ezt pedig egy iskolai zaklatásnál úgy lehet elérni, ha leülnek a felek szülők jelenléte mellett és megbeszélik, nem hagyják elburjánzani és nem hagyhatják, hogy még súlyosabb következményei legyenek egy ilyen ügynek.

„Ha visszanézünk a történelemre és megnézzük, kik ártottak a legjobban másoknak – nekik is ártottak.” -- Jamie Lee Curtis
Egy szóval, lehet, hogy ha a gyereket otthon bántalmazzák lelkileg, úgy fogja érezni, hogy ő is bántalmazhatja a tőle gyengébbet. Ezért a bullying ellenes kampány üzenete: Ne add vissza, amit kaptál és ne is add tovább, hanem kérdezd meg, mi baja.



"Kattints a hirdetésre, mert neked szántuk!"

Gyakran találkozunk olyan hirdetésekkel, mely meglepő módon éppen érdekelnek is minket.
Lehetne csupán a véletlen műve is, de ugyan miért lenne? Ha éppen a Facebook böngészgetése közben, megjelenik egy olyan reklám ami aktuális számunkra, érdekel is minket, azt nevezzük célzott hirdetésnek.
Ezen hirdetések pontosítására született meg az Atlas nevezetű program, mely a felhasználó profiljának adataival gazdálkodva, kiszűri a számára nem fontos hirdetéseket. Így csak azok maradnak meg a felületen, amelyekre már nagyobb valószínűséggel rá is kattintunk, sőt a végén még akár pénzt is kiadunk az adott termékre.
A program ugyanis belekalkulálja életkorunkat, nemünket, érdeklődési körünket, hogy mikre nyomtunk like-ot, mit osztottunk meg, valamint a keresési előzményeinket is alapul veszi a megjelenő reklámokhoz. A Facebook felületén a webes, a web felületén pedig a Facebookos adatok segítenek célba érni a hirdetéseknek.
Nemcsak a számítógépen megtekintett hirdetésekre való kattintásokat figyeli, hanem az okostelefonon megtekintett reklámokat is. Ezáltal összetudja kötni a kettőt, így még precízebb munkát tud végezni a program annak érdekében, hogy még jobban betudja határolni azt az embert, aki költeni is képes a termékre. Ezt pedig maga a hirdető tudja ellenőrizni, milyen arányban ért célba a hirdetés, valamint hogy mennyire volt hasznos pénzt fektetni a reklámokba. Manapság pedig a  Facebook kereteit túlnőve, célzott hirdetésekbe ütközhetünk a web bármely pontján.


A jelszó kincset ér

A jelszót azért találták ki, hogy csak az a bizonyos ember tudjon belépni arra a védett helyre, személyes adatokat tartalmazó eszközre vagy honlapra, aki tudja azt a bizonyos biztonsági szót vagy számkombinációt. Nem hiába, úgy kell vigyázni rá, mint a szemünk fényére, hiszen ha rossz kezekbe kerül akkor pórul járhatunk.
Az emberi élet a bizalomra épül. Bízunk abban, hogy a másik nem árul el minket. Így egy szerelmi kapcsolat alapja is a bizalom, ám vannak párok akik megadják egymásnak a jelszavaikat, akár a Facebookra akár a mobiltelefonjuk feloldó PIN kódját. Sok esetben így lepleződik le a félrelépő nő vagy férfi. Ám a kapcsolatokkal foglalkozó szakemberek azt tanácsolják, ne adjunk meg párunknak a jelszavainkat, pláne a friss kapcsolatnál. Hiszen ha az elején nem alakul ki az efféle bizalom, akkor később sem fog.
A szoros kapcsolatainkon kívül eső jelszórablókkal azonban nem tehetünk semmit, azon kívül hogy egy nehezen feltörhető jelszóval látjuk el a védeni kívánt eszközt vagy profilunkat. A jelszórablások következménye lehet, hogy az elkövető tönkreteheti magánéletünket, azzal hogy ismerőseinkkel felveszi a kapcsolatot a mi nevünkben.
Mivel az emberek többsége, ha távol vannak egymástól, az ingyenes üzenetküldéssel bíró Facebookon beszéli meg a fontosabb ügyektől kezdve a mindennapi témákig, megközelíthetőleg mindent, így nagyon fontos hogy ezeket a beszélgetésekhez más ne férjen hozzá.
Egy felmérés szerint ahol több mint 440ezer jelszavat ellenőriztek, a felhasználók 22,6 százalékánál találtak olyan jelszót amit más is könnyen kitalálhatna.

Egy jelszórablásnál, ellophatják akár identitásunkat is.
Az online identitást, a felhasználó hozza létre az online világban saját magáról. Viszont sok múlik azon hogy mennyi adatot akar megadni magáról az a bizonyos felhasználó. Amennyiben nagyon kitárulkozunk, sokszor kiszolgáltatjuk magunkat egy esetleges "támadásnak".
Online identitást létrehozhatunk közösségi oldalon, chaten, blogon, fórumokon, internetes szerepjátékokban. De nemcsak saját néven lehetünk jelen, használhatunk álneveket is, vagy maradhatunk anonimak is.
Az online személyiség felveti a kérdést, miszerint milyen kapcsolatokat tudnunk létrehozni az internetes világban. Valamint, hogy ez a kapcsolat kihat-e az offline emberi interakciókra, milyen mértékben befolyásolja az egyént. Az identitás lopás súlyos vagyoni károkozást is vonhat magával, hiszen a tolvaj nevünket, társadalombiztosítási számunkat, hitelkártyaszámunkat felhasználhatja, hamisíthatja, ezzel pedig számunkra igencsak kellemetlen következményeket okozhat.


Álnéven vagy igazin?

Rengeteg ember van fent a Facebookon, ha számokkal akarjuk kifejezni akkor körülbelül 1,3 milliárdan lehetnek. Ám ez a szám nem teljesen korrekt. Mivel a Facebook nem kér semmilyen megbizonyosodást, igazolást arról, hogy az vagy-e akinek mondod magad, így gyakorlatilag bárkinek kiadhatjuk magunkat. Ez is az online identitás kérdése.
Felvállaljuk magunkat avagy sem?  Szükségünk van-e egy olyan profilra mely egy kósza őszinte adatot sem tartalmaz rólunk? Vagy elég egy profil, valós adatokkal kitöltve.
Az ilyen kamu profilokból nem kevesebb mint 100 millió létezik a honlapon. 


Különböző besorolások szerint léteznek a másodlagos profilok, azaz ha egy ember két profillal is rendelkezik. ez körülbelül a 100 millió nem teljesen reális profilnak az 50%-át teszi ki.
Ezt követik a helytelen besorolású profilok, amikor egy cég vagy szervezet, esetleg egy háziállat profilját hozza létre a felhasználó, mintha egy személy lenne
Valamint a legkártékonyabb, a spamek küldésére orientálódott, vagy vírusokat küldözgető profilok.
      Hogy ne legyen szükség az embereknek több profilra, és megoldódjon az anonimitás kérdés a Facebook egyes hírek szerint egy olyan applikáción dolgozik éppen, mely lehetővé teszi a felhasználó anonimitását, azaz másokkal kapcsolatba léphetünk mialatt személyazonosságunk teljes titokban marad.


Arcfelismerés felsőfokon

A Facebook vezérigazgatója Mark Zuckerberg, nem kevés pénzt ölt a következő projektjébe, mely a mesterséges intelligencia fejlesztésére irányul.


Megszületett a program, ami az emberi pontossághoz hasonló szinten tudja megkülönböztetni, az arcokat. Az arcfelismerő a Deepface nevet kapta, és nem kevesebb mint 97,25 százalékos pontossággal képes különbséget tenni két arc között.  A mesterséges intelligencia szintjén sikerült megalkotni ezt a rendkívüli találmányt, amelyet vélhetőleg egyelőre nem fog használni a Facebook, ugyanis engedélyt nem kaptak rá. A Deepface a rendezetlenségben keresi a rendszert, az arc jellegzetes ismertetőjegyeit felhasználva, pedig megalkotja az arc elemzését.
Talán hamarosan a program képes lehet a kamerák élőképei által közvetített felvételeket elemezni, a filmen szereplő embereket pedig se perc alatt azonosítani, így aztán egy repülőtéren kilehet majd szűrni a terroristákat ezáltal megelőzni egy esetleges támadást.



A felhasznált cikkek témák szerint:

Bullying
Bántalmazások
Tini öngyilkosságok
Gonosz tinédzserek
Hírességek a bántalmazás ellen

Hirdetések személyre szabva
Atlas
Ember alapú marketing

Arcfelismerés
Intelligens arcfelismerés

Online identitás, jelszó
Leggyakoribb jelszavak
Személyazonosság lopás

Álnéven a Facebookon
Névtelenség a Facebookon
Kamuprofil 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése