keresés

2014. december 7., vasárnap

Google és Android térhódítása, mobil operációs rendszerek versenye (Összefoglaló)

Jelenünk egyik legnépszerűbb, legismertebb és legelterjedtebb mobil operációs rendszere az Android
Szinte futótűzként terjedt el a modern társadalomban, hozzájárult a mai információs technika fejlődéséhez. Rengeteg fiatal telefonján megtalálható, de az idősebb korosztály sem riad vissza használatától.
Összefoglalómban az Android fejlődésének állomásaiból szemezgettem, módosításait, frissítéseit követtem nyomon. Ezen kívül a további ismertebb mobiloperációs rendszereket igyekeztem összehasonlítani.

Történeti áttekintés

    
Alkotója, Andy Rubin aki 2005-ben a Google-höz társult, így kamera  helyett az okostelefonoké lett a rendszer (eredetileg fényképezőgépekre szánták). A Google mobilpiaci törekvéseit az újdonság remekül szolgálta, később pedig az Apple és a Microsoft legyőzése lett a cél. 3 évnyi fejlesztés következett az Android Incorporated cég felvásárlása után, majd 2008-ban kijött az android első verziója.
     A tényleges operációs rendszert az Open Handset Alliance cégcsoport kezdte fejleszteni, melynek tagjai pl. a HTC, LG, Samsung, Sony Ericsson, Toshiba, T-Mobile és a Vodafone és maga a Google. Már egészen hamar elérhetővé vált számos készüléken, a nyílt forráskódjának köszönhetően pedig azóta is újabb fejlesztéseket vagy frissítéseket él meg.
     Az Androidot sok bírálat is érte, főleg a Nokia részéről, mely szerint az instabil és megbízhatatlan a rendszer. Erre azonban a piaci helyzet erősen rácáfolt, hiszen a Google mobil rendszerének piaci részesedése folyamatosan növekedett. Ez a gyártófüggetlenségnek, a széleskörű szoftveres támogatásnak és a megfizethető árnak köszönhető (jóval olcsóbb volt az akkori versenytársánál, az iPhone-nál).
     Azóta a rendszer több verziót is megélt, és továbbiak is várhatóak. A terjedést nagyban befolyásolta, hogy a Samsung ötvözte az Androidot saját készülékével, minek következtében sok modelljük néptelefon lett. A sikert látva más cégek is beszálltak az üzletbe (Sony, LG).
      .


Piaci részesedés és verseny
     

Három nagy mobil operációs rendszer uralja a piacot, az Android, az iOS és a Windows. Bár utóbbi kisebb arányban, de felfelé törekszik, azonban hangzatos nevük és óriási hátterük miatt jelentősebb ezt a három rendszert összemérni.
      Egy kutatás részeként megnézték ezen operációs rendszereket és megpróbálták őket összehasonlítani majd kiválasztani közülük a legjobbat
Amit tudnak:


Az iPhone:


nem a kapcsolatok kezelésében erős. A Gmailből hiába jönnek le az emailek és a naptárbejegyzések, a névjegyeket külön beállítással kell lehúzni. A névjegyalbum egyszerű: vannak a kedvencek, és vannak a többiek. A közösségi hálózatok kezelése nem igazán kifinomult, mert minden külön alkalmazásban fut (a Facebookot, és a Twittert egyesével kell elindítani).
  A Windows Phone:

„magába szippantotta” a Facebookot és a Twittert is. A Gmail beállítása is gyors, az ismerősöket csoportokba rendezhetjük, így könnyebb végigtelefonálni az adott csoportba tartozó ismerőseinket. Szórakozás: rögtön az exponálás után el tudja küldeni a képet a regisztrált közösségi hálózatokra, és ezzel egy időben automatikus biztonsági mentést is készít. Zene: ezen a területen elmaradottabb, mert nálunk a mobilon nincs sem zenebolt, sem filmek. Maga a lejátszó könnyen kezelhető, és a menüjében megjelennek a zenével és filmekkel kapcsolatos programok.
Android:
Kezeli a Gmail online telefonkönyvében lévő csoportokat, segíti a telefonálókat, hogy akikkel gyakran beszélünk, azok automatikusan felkerülnek egy listára az általunk bejelölt kedvencek alá. Magától összekapcsolja a Facebookról meg a Gmailről letöltött névjegyeket. Szórakozás: elvileg van egy GoogleMusic nevű zenebolt, de azt a gyártók nem telepítik fel a készülékeikre. A Samsungnak van saját zeneboltja is. A zenelejátszója átlagos, a zenéket effektekkel torzíthatjuk is.
     A felmérések szerint túl sok mindent kell tudnia egy okostelefonnak, és a gyártók képtelenek minden apró részletre odafigyelni. Az okostelefonról szóló cikkek örökös hozzászólása: telefonálni is lehet még vele? Jogos felvetés, mert ezt hajlamosak elhanyagolni a gyártók és elsősorban a szórakoztatásra helyezik a hangsúlyt.
    

Piaci jelenlétüket tekintve azonban az Android élen jár. Az amerikai International Data Corporation negyedéves felmérései szerint az Android készülékek már 80%-os részesedéssel uralják a piacot. Az iOS nem áll ilyen fényesen: 14,4%-ról 12,9%-ra csökkent piaci részesedése. A Windowsszal futó készülékek nagyon jól teljesítettek.156%-os növekedést produkáltak, a világpiacon azonban ez csak 3,6%-ot jelent.
Kisebb operációs rendszerek mint például a BlackBerry: összesen 1,7%-ot birtokol, a tavalyi 4,1% helyett, más operációs rendszerek pedig az 1%-ot sem érik el


Azonban egy 2010-es felmérés szerint a vezető mobil operációs rendszer Európában az Android, legdinamikusabb növekedést mégis egy másik rendszer mutatta. Ekkor történt ugyanis, hogy 2010-ben lépett be a mobilpiacra a Microsoft a Windows Phone-nal, és az elmúlt néhány év alatt sikerült megszerettetnie magát a  felhasználóbarát felületének köszönhetően. Egy tanulmány azt mutatta, hogy meglepő dinamizmussal tör elő a Windows Phone rendszer Európában (két számjegyű növekedést könyvelhetett el négy egymást követő hónapban). Mindehhez hozzájárult a Lumia520, mely az egyik legkedveltebb telefon az Egyesült Királyságban.
2013-ban 2012-höz képest 156 százalékos növekedés volt megfigyelhető az eladások terén.

Android újítások:
Habár a 4.4.3-as Android KitKat csak nemrég érhető el , a Google időközben újabb frissítést adott ki a mobil operációs rendszeréhez. Az Android 4.4.4 így már számos Nexus készülékhez letölthető: a Nexus 4 és 5 mellett a 7-hez és a 10-hez is. Az eddigi információk szerint igen kicsi frissítésről van szó. A 4.4.4-es verzió ugyanis leginkább csak néhány biztonsági javítást tartalmaz. Az előző változat a 4.4.3 volt, amelyben a tárcsázó új felületet kapott, több színnel és barátságosabb elrendezéssel. Biztonsági foltozások abban is voltak, illetve a kamerahasználat során jelentkező akkumerülést is igyekeztek orvosolni.
     
     Nemrégiben a  Google bejelentette a Nexus készülékek következő generációját és ezzel hivatalossá vált az Android újabb verziója is. A korábban L néven futó rendszer a Lollipop (magyarul nyalóka) elnevezést kapta.  A hírek szerint a következő készülékek kapják meg a frissítést: a Nexus, Motorola, és a Sony.  Az Android 5.0-át elsőként azok használhatják, akik a Nexus 6, vagy Nexus 9 valamelyikét megvásárolják.       Ugyanis ezek a készülékek gyárilag a Lollipoppal érkeznek, de a Nexus 4, 5, 7, 10 is megkapja a frissítést.
   A Sony-nál a teljes Z sorozat (Xperia Z, Z1, Z Ultra, ) megkapja az 5.0-ás Androidot. Az első módosításokra 2015 elején lehet számítani. Az 5.0 esetében hangsúlyozták a fejlesztők, hogy most nagyon figyeltek arra, hogy a rendszer biztonságát megerősítésék


     A Google a már meglévő biztonsági megoldásait igyekezett hatékonyabbá tenni,  például kizárta a felhasználókat a folyamatból. Egyik biztonsági újdonsága az automatikus, alapértelmezetten bekapcsolt, teljes készülékre kiterjedő titkosítás. A titkosítási eljárások eddig is részei voltak. A folyamatból a felhasználó semmit sem vesz észre, ám a háttérben minden titkosítottá válik, az adatok csak megfelelő jelszó vagy PIN kód megadásával érhetők el. A megoldás a felhasználók szempontjából előnyös és kényelmes, a bűnüldöző szervek (köztük az FBI is) aggódik, mivel a lefoglalt készülékekről a bűncselekményekkel vagy adott esetben a terrorcselekményekkel kapcsolatos adatokat, bizonyítékokat nem vagy csak nehezen tudják kinyerni.

     A Google-lel pedig nem lesz könnyű dűlőre jutniuk, hiszen a cég azért is tette le a voksát a készülékeken tárolt kulcsokra épülő titkosítás mellett, hogy akkor se tudjon kiadni adatokat, ha erre a hatóságok kötelezik. A Google szerint a képernyőzárolást sem kell a felhasználóra bízni. Az Android fejlesztőcsapata szerint a felhasználók sokszor azért nem kapcsolták be a képernyőzárat, mert utána körülményesebben tudtak hozzáférni az alkalmazásokhoz.  



     A Lollipopban  megjelenik a SmartLock. Ez automatikusan feloldja a zárolást, ha a készüléknek például Bluetooth kapcsolatot kell fogadnia. Úgy tűnik, a Google-nek tetszik ez az irány, ezért az Android 5.0 minden korábbinál nagyobb mértékben épít a SELinuxra, hogy javítsa a Lollipop auditálási és monitorozási képességeit. Biztonsági szakértők többnyire egyetértenek abban, hogy ezek a fejlesztések valóban biztonságosabbá teszik az Androidot. Pozitívumként értékelik, hogy a magasabb fokú védelem alapértelmezett lesz a készülékekben.

Jövőkép
A folyamatos technikai fejlődés újabbnál újabb mobiltípusokat és rendszereket hoz létre, és ez az Android "néptelefon" státuszát is csak erősíti. Újabb verziókra, alkalmazásokra, funkciókra számíthatunk, hogy még kényelmesebb, szórakoztatóbb és sokrétűbb legyen a rendszer.

Források:
Ezek a mobilok kapják meg az új androidot
iOS, Windows Phone vagy Android

Ez most a legdinamikusabb növekvő mobiloperációs rendszer Európában
Windows Phone
Olyan biztonságos lett az Android, hogy csak na
Itt az Android 4.4.4.
Mobilarena


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése