keresés

2014. november 24., hétfő

web 2.0 - hülyék, trollok, szólásszabadság, illemtan ..

Bárki, akinek volt dolga internetes közösség moderációjával, elmondhatja, hogy megfelelő ellenőrzés nélkül bármelyik fórum/kommentrész személyeskedésbe, veszekedésbe tud fulladni.
Azzal addig nincsen is baj, hogy egy blog/honlap vezetője szíve szerint szabályozhatja a hozzászólásokat, a  kérdés csak az, hogy miképp illik ezt művelni, meddig lehet elmenni?
Ezekre vázol fel a cikk klasszikus iskolapéldákat:

1."Elsőzés"
Az elsőzés majdnem egyidős az internettel, blogokon illetve youtube videók kommentjeiben gyakran megtapasztalhatjuk ezt a jelenséget. Alapvetően ez még nem számít destruktív viselkedésnek, inkább csak ártatlan "fórum játéknak", de  gyakran elfedik a lényeges hozzászólásokat, valamint az olvasók számára is rendkívül idegesítő tud lenni több oldalnyi hasonszőrű komment után.

2.Offtopic hozzászólások
Az offtopic, magyarul témához kívülálló kommentek/hozzászólások gyakran arra szolgálnak, hogy teljesen eltérítsék a kommenteket az adott témáról, illetve nem egy esetben "személyes beszélgetésre" használják a kommentrészt.
A kérdés az: rávehetjük-e /rá kell- e erőltetni a kommentelőkre az adott téma követését, vagy pedig nyugodtan hagyjuk a beszélgetés folytatását, mitha mi sem történt volna.

3.Mezei trollok
 Akármennyire is tenyérbemászóak, idegesítőek tudnak lenni, a troll is csak ember és joga van a véleményhez, nemde?  vagy mégsem?


4.Moderálná a reklámkommenteket?
A magyar spamtörvények szerint a fórumhozzászólásokban és kommentekben terjesztett reklám nem számít bűncselekménynek, viszont egy blogtulajdonos szempontjából kevés dühítőbb dolog van, mint amikor a honlapján egyes olvasók a saját honlapjukat reklámozzák.
Gyakran előfordul, hogy a reklámot egy honlap-rövidítő mögé bújtatják, és a kommentet úgy tüntetik fel, mintha a témához kapcsolódna.

5.Moderálná-e azokat, akiket alapvetően hülyének tart?

A holokauszt-tagadással kapcsolatos vitáknál szokott előfordulni azon érvelés, hogy mindenkinek joga van hülyének lenni  és hülyeséget beszélni- ezt pedig nem törvényi úton kell szabályozni, hiszen az ilyen emberek előbb vagy utóbb úgyis közröhej tárgyává válnak.
A kérdés viszont nem ennyire egyértelmű. Milyen alapon zárhatjuk ki azokat, akiknek a véleményével nem értünk egyet? Legitim beszélgetésnek tekinthető-e az, ha csak azon emberek kommentelhetnek, akiknek a véleménye a miénkkel megegyező?

Mit lehet ellenük tenni?


1. Nem lehet minden troll mellé moderátort állítani

Anyagi és technikai okok miatt sem valós ez az elképzelés, szabadiejében pedig senki sem fog trollokat hajkurászni.

2.Hatalmat a népnek

Noha csábítónak tűnhet a hatalmat a közösség kezébe adni, a gyakorlatban ez sajnos könnyen a visszájára fordulhat, ismerve a tömegeffektust,  ami felléphet bizonyos esetekben.










Sokkterápia

Az eddigi módszerek tüneti kezelést jelentettek, vagyis a trollok kommentjeinek gyors és hatékony eltüntetését. Érdemesebb lenne a probléma gyökerével foglalkozni inkább, és nem takarítani utánuk, hanem elvenni a kedvüket a trollkodástól.




A legbátrabb efféle húzást a Somethingawful.com fórumának fenntartói vállalták, amikor tízdolláros egyszeri díjat kezdtek kérni egy felhasználó regisztrálásáért. Ez nem olyan összeg, ami földhöz vágná az embert, viszont elveszi a kommentelés következménynélküliségét, tétet ad az egésznek. Ha trollkodtál és kitiltottak, újabb tíz dollárért visszajöhetsz. Persze az más kérdés, hogy megér-e a kommentelési lehetőség akármilyen fórumon is akármennyi pénzt, vagy ezzel az egész szabad véleménynyilvánítás lelke vész el.


Franciaországban, Brazíkiában, valamint az USA-ban  a kínai módszerrel próbálkoztak, aminek lényege, hogy mindenki a személyazonosságát vállalva kommentel, amit egyesek az internetes  magánszféra halálának tekintenek, hiszen minden kattintásunkért, véleményünkért felelőssé tehetnek bennünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése