keresés

2014. november 18., kedd

Az IoT jövőben való elterjedése jelen állás szerint

Csak 6 év!

A Strategy Analytics friss előrejelzése szerint 2020-ra több mint 33 milliárd eszköz csatlakozik majd az internetre, vagyis minden egyes földlakóra több mint 4 ilyen készülék jut. Ezek között megtalálhatók persze "hagyományos" számítógépek, tabletek, telefonok és akár okosórák, de egy jelentős részét adja majd az "internet of things", azaz a hálózaton kommunikáló, kijelző nélküli kütyük. Az IoT ígérete, hogy egyszerű használati tárgyakba processzorokat és szenzorokat építve új képességek, új lehetőségek nyílnak meg.

A Cisco prognózisa szerint 2020-ra akár az 50 milliárdot is elérheti az internetre csatlakozó kütyük száma - jól látszik, hogy a különféle előrejelzések között mekkora az eltérés. Abban viszont nincs vita, hogy az IoT, a sok szenzor és processzor mit sem ér az azokat kiszolgáló infrastruktúra nélkül - a begyűjtött adatokat tárolni kell, és fel is kell dolgozni ahhoz, hogy a kütyük értelmet nyerjenek. A szerverpiac érdekeltjei ezért nagy várakozásokkal néznek az IoT-robbanásra, köztük az Intel is, amely egy szerdai sajtóeseményen igyekezett felvázolni, milyen hatással lehet ez a trend az adatközpontokra.

Jelenleg semmit nem tudni

Alan Priestley, az Intel regionális szervermarketing-csapatának vezetője egy beszélgetésen elmondta, mára kialakultak azok az "ökölszabályok", amelyek alapján meg lehet mondani, a tablet- és okostelefon-eladások hogy mozgatják a szerverek forgalmát. Ez alapján 120 tablet vagy 600 okostelefon eladása generálja egy szerverét nagyjából, az IoT-re azonban egyelőre nincs ilyen képlet, mivel ezek a kütyük annyira változatos szerepet tölthetnek be, nagyon eltérő mennyiségű adatot generálnak például.

Megint ugyanoda jutottunk el, hogy az egész IoT rendszere nem stabil addig amíg nem képesek egy olyan fajta kapcsolatot létrehozni a sok kicsi rendszer között amit egységesen tudnának kezelni. A fenti sorok is azt bizonyítják hogy jelenleg nem tudnak olyan biztos adatott az emberek elé tárni ami ne volna egyenlő egy hasra ütéssel, pedig az összes többi okos eszközzel képesek voltak csak az IoT-val nem és amíg nincsenek meg ezek az adatok addig nem fognak random felállítani egy szerver parkot neki, inkább megvárják amíg valaki más meg nem csinálja.

Apró újítások és örömök



A szerdai beszélgetésen szóba került néhány érdekes IoT-projekt is. Sok cég például az interneten keresztül kommunikáló "okos" szenzorok segítségével faragja le a karbantartási feladatok költségét, a Heathrow repülőtéren például a mosdók látogatottságát követik a létesítményüzemeltetők és előre rögzített időintervallum helyett a belépők száma alapján szervezik meg a takarítást. Ugyanilyen elven működik Bostonban egyes utcai szemetesek ürítése - a kukásautó csak akkor megy el az edényért, ha abból tényleg van mit kiüríteni, egyébként csak elpocsékolt benzin és idő lenne. Emellett számos területen hozhatnak változást az interneten kommunikáló apró szenzorok.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése