keresés

2014. október 5., vasárnap

"Bántalmazás" a Facebookon



         Az úgy nevezett bullying, melynek jelentése megfélemlítés, iskolai zaklatás, erőszak,  igen gyakori a fiatalok körében, és nemcsak a valós életben, szemtől szemben, hanem az interneten is. Nyílt terepet biztosít a másik pocskondiázására, rágalmazására, valamennyi közösségi oldal, így a legnagyobb is, a Facebook. Mivel a Facebooknak a lényege, hogy mások ránk találjanak, ismerősi kapcsolatot tartsanak velünk, így elkerülhetetlen az, hogy olyan személyek is ránk leljenek, akiknek számukra nem vagyunk kedvesek. Ekkor kezdődhetnek olyan gondok, mint a személyiségi jog sértés, a rágalmazás. Ez ellen könnyen tehetünk és letilthatjuk az illetőt, ám ha egy új profillal beregisztrál ez a személy, és megteheti, akkor kezdődik az egész macska-egér játék elölről.
         Az iskola remek hely a tanuláson kívül arra hogy a gyerekek megtalálják a másik gyenge pontját, és ezt kihasználva, leégessék őt, megalázzák. Ilyen eset lehet egy telefon elvétele a másiktól és a személyes képeinek, videóinak engedély nélküli feltétele a Facebookra vagy vidómegosztó oldalakra.
A zaklató, csúfoló, akár bántalmazó gyerekek sokszor maguk is erőszakos családból jönnek vagy más, idősebb gyerekek zaklatják őket és ezt a náluk gyengébbeken vezetik le. Legjobb tanács amit egy szülő adhat az az, hogy legyél okosabb, mint az, aki téged bánt, ne add vissza, amit kaptál és ne is add tovább, hanem kérdezd meg, mi baja. Legyen a gyűlöletre szeretet a válasz.




          Az általános iskolában, valamint a középiskolában a leggyakoribbak az irigység vagy önbizalom hiány miatt kialakuló kiskorúak körében elterjedt "szekálásos" zaklatások, ahol a nagyobb, erősebb piszkálja, a kisebb gyengébb társát.
       Ezt a mai kor technikája csak felerősíti, így utóbbinak még otthon sem mindig adatik meg, hogy az iskolából hazaérve ne szembesüljön azzal, hogy trágár szövegek fogadják őt, írásos formában az internet valamely közösségi oldalán.
          Ugyanakkor nem megoldás, ha a gyereket eltiltjuk a számítógép elől, hisz a probléma nem a monitor előtt keletkezik. A baj forrását kell, csillapítani vagy megszüntetni.
A fiatalok körében gyakori a bullying miatt kialakuló öngyilkosság gondolat, amely lehet, hogy csak egy kósza felvetés az életükben, de létezik olyan is, nem is egy, ahol a bántalmazott ezt látja mint utolsó menekülési út. Az öngyilkosság a fiataloknál a harmadik-negyedik helyen áll a halálozási okok listáján

Szekálták az iskolában, öngyilkos lett

    A 15 éves Josie Leigh Herniman a sorozatos lelki bántalmazások miatt, melyet osztálytársai okoztak neki, lett öngyilkos. A szülők, a lány barátai, magát az iskolát teszik felelőssé  Josie haláláért. Az tanárok beszámolói alapján, a rendőrség kizártnak tartja, hogy tudtak volna az esetről, így nem tehettek semmit a zaklatások ellen. Az otthonuk közelében lévő erdőben találtak a lány holttestére.


"A rendőrség elkobozta a mobilját és a laptopját, hogy átnézzék, úgyhogy akárki is szekálta, számíthat arra, hogy egyszer csak bekopognak az ajtaján. Igazságot fogunk tenni." - Nyilatkozta az eset után a lány nagybátyja





Forrás
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése