keresés

2014. október 13., hétfő

A Guggenheim Múzeum digitalizálási projektje


A kezdetek

A New York-i Guggenheim Múzeum 2012-ben indította el projektjét, amelynek keretében elkezdték digitalizálni a múzeumban található modern és kortárs művészettel foglalkozó szakkiadványokat. Ennek eredményeképpen még abban az évben 65 mű került fel ingyenesen a múzeum honlapjára.




A projekt mai állapota
 

A 65 mű az évek során 109-re nőtt. Ezek között sok 1937 és 1999 között kiadott katalógus, illetve művészeti könyv van. Megtalálhatóak többek között például a  Gustav Klimt, Kandinszkij vagy Edvard Munch műveiből összeállított kiadványok is a múzeum nagyszabású kiállításainak tudományos katalógusai mellett. Ha valakit a Guggenheim Múzeum története érdekel, ingyenesen elolvashatja azt is a Syllabus című kiadványban, melynek szerzője a múzeum első igazgatója, Hilla Rebay. A projekt jelentősége az ingyenes hozzáférhetőségben rejlik, hiszen általában a művészettörténeti monográfiák digitálisan csak előfizetéssel olvashatók.
A kiadványok a múzeum oldalán ingyenesen és gyorsan elérhetők. Ha keresünk egy művet, akkor a kiállításoknál a publikációkra rákattintva eljutunk az archívumig. Itt szűkíthetjük a keresésünket megjelenési év, témakör, szerző illetve cím szerint.
Abban az esetben, ha valamiért nem tudjuk megnyitni a múzeum oldalára feltöltött kiadványokat, azok az Archive.org oldalán is megtalálhatóak. Ezen az oldalon egy-egy műnél kiválaszthatjuk, hogy milyen formátumban szeretnénk olvasni és ha van e-könyv olvasónk, akkor a megfelelő formátumban át tudjuk tölteni az olvasóra és azon keresztül is tudjuk tanulmányozni a kiválasztott kiadványt.


Forrás
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése