keresés

2014. október 20., hétfő

A celebfotók rögös útja a hackerektől egészen a felhasználókig

      Elcsépeltnek hihetnénk a Fappening/Celebgate fantázianeveken elhíresült témát,azonban még mindig tartogat nekünk új információkat ez a nemrégiben kirobbant botrány. Tény,hogy az Apple-t támadó hack-akció manapság történt , azonban ez az esemény eddig csöndesen megbúvó, azonban régóta létező feketepiac színterekről rántotta le a leplet.

Az AnonIB és /stole ,a hackerek Vaterája


    Kiindulási pontként említhető az AnonIB nevű fotós fórum,amely a 4chan-ből nőtte ki magát.Ez az oldal már indulásakor felháborodást keltett,ugyanis nehéz kiszűrni rajta a gyerekpornót és számos fotó található meg ittas,önkívületi állapotban lévő nőkről és egyéb ,személyiségjogokat sértő és a nyugalom megzavarására alkalmas képek is megtalálhatóak a fórumon. Erre az oldalra kerültek fel elsőként a meztelen celebfotók is ,amelyeket egy bizonyos OriginalGuy nevű felhasználó kezdett feltölteni. Emellett a celebhekkerek adok-veszek oldala is felszínre került.Az oldal neve a stolen, azaz lopott kifejezésből jön,nem hiába,ugyanis ezen az oldalon kereskedhettek a hackerek a celebek feltört fotóival.
  Miután OriginalGuy kirakta a képeit, az AnonIB-t azonnal lekapcsolták. Két hétig nem üzemelt az oldal,előre eltervezett karbantartásra hivatkozva,azonban a háttérben feltehetően nem ez állt. A Bussiness Insider szerint az üzemeltető megpróbálta elrejteni az arról szóló bizonyítékokat, hogy az oldalnak bármi köze lett volna a celebek meztelen képeinek kiszivárgásához.
   Amikor visszatért a fórum, a /stol-ból is minden bejegyzést töröltek. Több ezer lopott képet, és több száz hirdetést arról, hogy valakik fel tudják törni az iCloudot. Sokan rájöttek, hogy gond van, sőt, újságírók figyelik a fórumot, mások viszont továbbra is meztelen képekért könyörögtek.

A Google színre lép ,majd levonja a függönyt



        Ezt követően beállt a sorba a Google is ( a folyamat eredményét az előző posztban láthatjuk) , számos blogspot blogon jelentek meg a sztárokról felkerült meztelen fotók, a folyamat megállíthatatlannak tűnt. A Google azonban- érezve a veszélyt-több tízezer fotót törölt azzal a kommentárral, hogy „az internetet sok jó dologra használják, de az emberek privát fotóinak ellopása nem az”.

A chatszobák titkai


     A folyamat azonban tényleg megállíthatatlannak bizonyult,ugyanis a neves amerikai egyetemek közös fejlesztésű biztonságos csetjét, a Chatangót kezdték el használni a képek terjesztésére, ezután átálltak a német fejlesztésű Volafile-ra, ahová szó szerint elég bedobálni a képeket, a megosztás már magától megy a csetszobákban. A Volafile fejlesztői újságírói megkeresés után kikapcsolták a programban a felfedezés funkciót, amivel pillanatok alatt meg lehetett találni a meztelen képeket osztó szobákat.


További igény a celebhekkerek "kínálatára"



     Úgy tűnik, a forrás nem apadt el, vagy valószínűleg egyre többen érdekeltek a témában.A képek megosztása a mai napig sem állt le, néhány oldal frissített listát gyűjt az új képekről, sokat pedig Torral, a web sötét oldalára töltenek, ahonnan nagyjából leszedhetetlen. Sokan néhány bitcoinért árulják a képeket, mások ingyen közzéteszik, amihez hozzájutnak. Nem behatárolható ,hogy mekkora pénzek mozognak a háttérben. Az sem egyértelmű, hogy az emberek tényleg fizetnének ezért. Pénzsóvár és kéjsóvár emberekből azonban nincs hiány,ezért a képekre még mindig van kereslet,ami továbbra is elősegíti a feltört fotók terjedését.




forrás1
forrás2
forrás3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése