keresés

2014. szeptember 29., hétfő

Digitálisan is elérhető a Bauhaus könyvsorozata



A francia Pompidou Központ (Centre Pompidou) könyvtára, a Bibliotheque Kandinszkij nemrég digitalizálta a Bauhaus művészei és teoretikusai által írt könyveket, folyóiratokat, ritka kéziratokat, és ingyenesen elérhetővé tette azokat honlapján. Ezzel nagy segítséget nyújt a téma iránt érdeklődőknek így a művészettörténészeknek, építészeknek, dizájnereknek is, hiszen többek között olyan művekhez juthatnak hozzá, ráadásul ingyen, mint Walter Gropius által szerkesztett Internationale Architektur vagy Paul Klee Pädagogisches Skizzenbuch (Pedagógiai vázlatkönyv) című műve. A hír nem közömbös a magyar művészettörténet kutatóinak sem, hiszen szabadon tanulmányozhatóak Moholy-Nagy László elméleti munkái, a Kállai Ernő által szerkesztett folyóiratok, vagy Breuer Marcel levelezése.

A digitális gyűjtemény borítékolhatóan valódi aranybánya lesz a művészettörténet iránt érdeklődőknek, akik ezentúl ingyenesen juthatnak hozzá a 20.század első felének legjelentősebb művészeti intézményének anyagához – írja a fascodesign.com a nem mindennapi, a digitalizálás terén mérföldkőnek számító projektről.

A műveket nem a könyvtár saját oldalán találtam meg, hanem egy olyan oldalon (Monoscop.org), ahol más, a művészettel, médiával foglalkozó digitalizált írások, videók, filmek találhatók. Ide töltötte fel a Bibliotheque Kandinszkij az adatokat. Az oldalon nagyon egyszerű keresni, hiszen ha beírjuk azt, hogy Bauhaus, akkor egy olyan oldalra jutunk, ahol nem csak az adott iskolával kapcsolatos műveket találjuk meg, hanem először egy rövid leírást arról, hogy a Bauhaus mi volt, mikor és ki alapította, és mi volt a jelentősége. Az oldalon lejjebb görgetve találjuk meg a könyveket pdf formátumban, melyekre rákattintva már olvashatjuk is a minket érdeklő írást.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése