keresés

2014. szeptember 23., kedd

Alkalmazásboltok vs. gyerekek

     Nemrég a Google 19 millió dollárt utalt át, azoknak a szülőknek, akiknek a gyerekei a tudtuk nélkül vásárlásokat hajtottak végre az okostelefonjaikon. Főként androidos játékokon történtek a tranzakciók, ahol a gyerekek játék közben véletlenül vagy tudatlanul megvásárolták az adott tartalmat. A most lezárt eljárás megállapította, hogy a Google éveken keresztül nem tett semmit, hogy "gyerek biztossá" tegye az alkalmazásboltját, illetve az appokon belüli vásárlást. Most már minden egyes vásárlást megelőzően jelszót kér a tranzakció előtt. Habár ez még csak az új Android 2.2+ rendszernél lehet bekapcsolni. Ezen felül 15 percig semmissé lehet tenni a vásárlást. Vagyis az app törlődik a telefonról és a pénz visszautalják.




     2014 elején az Apple ellen is indult egy hasonló per. Ennek a kiváltó oka egy "olyan alapvetően ingyenes, ám specifikusan kisgyermekeknek szánt mikrotranzakciós játékok, amelyekben pénzért cserében lehetett különféle tartalmakat vásárolni"- áll a PCWorld honlap cikkében. Természetesen a felhasználók többsége nem tudta felmérni a költekezés valódi súlyát, ezért történhetett, hogy kisebb anyagi katasztrófát okoztak a szüleik kárára. Végül az Apple iTunes kuponokat adott a károsultaknak, 30 dollár felett pedig a teljes összeget visszafizette a felhasználóknak.

     Jelenleg is folyik egy hasonló csoportos per az Amazonnal szemben. Az EU pedig próbálja elérni az alkalmazásboltok ne ingyenesnek tüntessék fel azokat az alkalmazásokat, amikben a játékon belül vásárolni lehet. Remélhetőleg nem sokára gyerek biztos lesz az összes alkalmazást kínáló bolt. Addig pedig fokozottan kell figyelni a gyerekekre és el kell nekik magyarázni, hogy mit szabad és mit nem az appok világában.

Forrás
Kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése