keresés

2013. június 10., hétfő

Múzeumi Digitalizálási Konferencia

A két napig tartó rendezvény a múzeumi digitalizálás mai trendjeit, lehetőségeit és kérdéseit tárgyalta, hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt. "A konferencián a hivatalos program mellett lehetőség nyílt a múzeumi digitalizálás és informatika területéhez kapcsolódó hazai piaci szereplők tevékenységének megismerésére is." 
Néhány példa arról, hogy milyen előadások hangzottak el: 
Sz. Fejes Ildikó Múzeumi digitalizálás az Europa 2020 stratégia tükrében címmel adott elő arról, hogy a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetés milyen lehetőségeket nyújt, valamint az ezzel kapcsolatos kérdésekről. 
Ivanics Gabriella az Europeana kapcsán felmerülő jogi kérdésekről beszélt, Németh Edina és Kneisz Ferenc pedig egyforma címmel és témával tartottak előadást. 
Bánki Zsolt előadása a közgyűjteményi integrált rendszerek konvergenciájáról szólt, valamint arról, hogy ezek a jövőben milyenek lesznek. 
Káldos János Könyvtári digitalizálás és az ELDORADO című előadásában az OSZK vezetésével 2012-ben indult ELDORADO-projektet mutatta be.


2013. június 4., kedd

Sárga gumikacsa - kitiltva a kínai netről

A pekingi Tienanmen téren vérengzésbe torkollt diáktüntetés 24 év után is tabutémának számít Kínában. Az állami cenzúra mindent megtesz azért, hogy a brutális mészárlásról semmilyen formában ne essék szó sem a hivatalos, sem a közösségi médiában. Utóbbi nehezebb feladatnak bizonyul a blogok és a különböző közösségi oldalak virágzása idején, de a cenzúra próbálkozik.

A módszer, amivel megakadályozzák a nemkívánatos információk terjedését, igen egyszerű: betiltják a kényes kifejezéseket, keresőszavakat. A Tienanmen téren történtekhez kapcsolódóan például tiltott a "tienanmen tér", a "június 4", valamint a "64" (mint a június negyedikei dátum rövidítése - ugyanis ezen a napon történt a mészárlás) kifejezések használata. A kereső ezekre a tiltott kifejezésekre egyáltalán nem is ad ki találatot. Pletykák szerint, ha valaki túl sokat használja a tiltott keresőszavakat, az felkerül a "gyanús online viselkedésű emberek" listájára.
  
Olykor-olykor azonban a rendkívül szigorú ellenőrzésen is átcsúszik egy jól álcázott poszt vagy kép. Ilyen például az a fotó, melyen a Tienanmen téri események leghíresebb felvételén látható tankokat Hongkong új turistalátványosságára, sárga gumikacsára cserélték. A kínai cenzúra kétségbeesésében nem tudott jobbat kitalálni, mint hogy betiltotta a keresőkben a "sárga gumikacsa" kifejezést.



2013. június 1., szombat

Konferencia a "digitális jelen-létről"

2013. április 19-én, a Millenárison, ismét megrendezésre került a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és az Arcanum Adatbázis Kiadó és Fejlesztő Kft. közös konferenciája, ebben az évben Tartalmak a digitális térben - digitális jelen-lét címmel. A konferencia tulajdonképpen a magyar kulturális örökség digitalizálásának eredményeiről nyújtott tájékoztatást. 
Dr. Kenyeres István Közgyűjteményi tartalmak és az NKA című előadásában "a tavalyi pályázatok tapasztalatai alapján számolt be az NKA támogató szerepvállalásáról a közgyűjteményi digitalizálás–adatbázisépítés–tartalomszolgáltatás területén". Az előadás főként az NKA pályázat-kiírások háttérmunkálatairól szólt, valamint fölidézte az NKA által támogatott, sikeres digitalizációs projekteket, és a 2012-es digitalizációs és adatbázisépítési pályázatról és annak eredményeiről is beszámolt.
Farkas Gábor Farkas Régi magyar könyvek a világhálón címmel tartott előadást "a Széchényi Könyvtár archív gyűjteményében végzett digitalizációs munkának az utóbbi öt évben elért eredményeiről", többek között az új projektről, a digitális Régi Magyar Könyvtárról (ezt a cikk részletesebben is bemutatja). 
Biszak Sándor Új dimenzió a tartalomszolgáltatásban címmel számolt be az Arcanum projektjeiről, így az Arcanum Digitális Tudománytárról, a Magyar Digitális Múzeumi Könyvtárról, a Levéltári Portálról, és a Magyar Evangélikus Digitális Tárról is. Az Arcanum digitalizálási technológiáját is bemutatta. Ezek után felvetődött a kérdés, hogy merre induljanak tovább - szívesen fogadják az erre vonatkozó javaslatokat és a digitalizálandó anyagokat. 
Markója Szilárd az Educatio új tartalomfeljesztéseiről számolt be. Ebből az is kiderült, hogy "2012-ben ment végbe az EISZ portál és a Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár felületének megújítása és tárhelyének bővítése". A tankönyvtárral kapcsolatos további célokat is ismertette. 
Eszenyiné dr. Borbély Mária Digitális írástudás, digitális kompetenciák a statisztika tükrében címmel tartott előadást. 
Ramháb Mária "Digitális szolgáltatások - egy rendszerben közösen címmel Bács-Kiskun megye példaszerűen működő könyvtárellátási szolgáltató rendszerét mutatta be". 

A közgyűjteményi digitalzálás és a MaNDA

"XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál második napján a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és az Arcanum Adatbázis Kiadó szervezésében széles közönség előtt került sor a Szellemi örökségünk digitális megőrzése című szakmai konferenciára."
A rendezvény aktualitását a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) megalakulása körüli viták adták. A Magyar Országgyűlés által létrehozott MaNDA célja, hogy gondozott, kereshető, és szabadon másolható digitális szöveg formájában tegye elérhetővé a magyar kulturális örökséget. 
Lovas Borbála felolvasta A MaNDA: lehetőség a digitális örökség tényleges megőrzésére című írását, amelyben a MaNDA küldetését mutatta be.
Tóth Máté az Enumerate projekt elnevezésű európai uniós felmérés frissen kiértékelt eredményeit ismertette, amelyből kiderültek a Magyarországon felmerülő gondok is. 
Dr. Kenyeres István előadásában felvázolta, hogy milyen paraméterekkel rendelkező digitalizációs projekteket érdemes a Nemzeti Kulturális Alapnak támogatnia.
Somfay Örs az Arcanum Kiadó munkáit mutatta be Arcanum Digitális Tudománytár Plusz (ADT+) című előadásában, valamint "ismertette az Arcanum partnerségi modelljét". 
Markója Szilárd az Educatio új felsőoktatási tartalomszolgáltató projektjeiről tartott sikerbeszámolót.
Dr. Vonderszvit Lajos előadása szerint nem kell teljesen lemondania a digitalizálásról azoknak az intézményeknek sem, amelyeknek nincsenek erre fordítható, komoly pénzösszegei. 
Dr. Horváth Sándor Domonkos a szerzői jog és a digitális közzététel problémás viszonyáról tartott előadást, így szólt az illegális digitalizálásról is.
Toronyi Zsuzsanna azt a projektet mutatta be, amelynek keretében 30 000 dokumentum került fel Judaica Europeana oldalra.
Sándor Ákos a Contenta repózitóriumok rendszerét mutatta be, amely egyetemi hallgatók által feltöltött dokumentumokat tartalmaz. Az Arcanum Kiadóval együttműködve népszerű periodikákat digitalizál.