keresés

2013. november 26., kedd

Információ-biztonságtechnikai-összejövetel. Azaz elit hacker-konferencia :)

Információ-biztonságtechnikai-szakemberek-összejövetele.
Olvasd: elit hacker-konferencia :)

De mi is ez, és miért, és hogyan és különben is ... ?!

Oké, kezdjük az elején. Voltak még a hálózatok előtt a magányos kísérletezők. A határokat tágítók, a dolgokat nem-csak-rendeltetésszerűen használók. És persze szerették megmutatni másoknak, hogy mit tudnak.

Így indult el a Scene, vagy Demo-scene még a commodore64/amiga500 korszakban. Néhány lelkes fiatal olyan dolgokat tudott kihozni egy "fix" operációs rendszerű gépből, amiről még azok alkotói sem álmodtak soha. És ők rendszeresen összejöttek, tanították egymást. És később demonstrálták amit tudtak, "demókat" gyártottak, ahol eleinte a zenét, grafikát, programokat is egy ember készítette. Magyarországon is komoly mozgalmak és rendezvények voltak: napokat aludtak, aludtunk :) egy-egy művelődési házban, ahova féltve őrzött gépünket is magunkkal vittük...

Később kialakultak a megszokott menetrendek, kép-verseny, zene-verseny, programozási / demo-verseny, sőt, a helyi-azonnali-feladatok megoldása is. Olyan mennyiségű dolgot lehetett okos tervezéssel beleszorítani 64kB (!)-ba, ami szinte hihetetlen a mai számítógép-használóknak.

A hacker alapvetően valaki olyan, aki nem áll meg egy problémánál: ha akadályba ütközik, megkerüli vagy megoldja azt. A média persze szereti riogatni az embereket, és egyre születnek a rosszindulatú befeketítések, félremagyarázások, csúsztatások... pedig az eredeti értelmezés alapján ha nem tudok a falba beverni egy szöget, mert nincs kalapácsom, akkor vagy feladom (átlagember) vagy keresek valamit amivel helyettesíteni tudom a kalapácsot, legyen az egy tégla, egy bot, egy könyv ... és máris "hack"-ről van szó.

Kialakult az évek során a demo-scene-nek egy nagyobb, nemzetközi rendezvénye: ez talán a világ legnagyobb ilyen rendezvénye, a DEFCON.

Van itt minden a több napos rendezvényen: még a rocksztárok kiváltságának tartott groupik is megjelentek. Van BlackAndWhite Ball ahol tényleg fekete-fehérben kell megjelenni, Running Man, ahol egy menekülő mobil eszközt kell bemérni (persze a verseny első pillanatától megjelennek a "kamu" célpontok, mert ugyebár mindenki nagyon vicces, de nem baj, ez csak plussz feladatokat ad... ),

De említhetném a ShoutOut contest-et, ahol a lényeg az volt, hogy 50 dollár alatt, háztartási boltban megvett eszközökből hogyan lehet pl. wifi-erősítőt csinálni. (Amikor ott voltam, ezt két mexikói bab konzervvel, két usb-s wifi dongle-lel és egy kis blutak-kel oldották meg ... az eredmény ? A 10-15 méteres távolságból lett abban az évben 88km (IGEN, kilóméter.) amit azóta 201km-re javítottak. Vagy a blutooth, ami ha pár méterre megyek a géptől már nem megy, valahogy csak elért a srácoknál 1.6km-re... )

A másik kedvenc foglalatosság a hatóság keresése, a SpotTheFed. Mivel az USA-ban ha valakit megkérdeznek, hogy állami ügynök-e, köteles igazat mondani, ez szintén új játéklehetőséget vet fel. Egyrészt a "találtam egy zsarut" pólókat komoly presztizs övezi, másrészt ilyenkor előfordul, hogy beleesik a felfedett ügynük egy szökőkútba. De nagyon humánus a társaság, az inkognitójától megszabadított ügynök is kap pólót emlékbe -- hiszen végtére is ez csak egy játék.

Természetesen vannak komoly konferenciák (Steve Jobs rendszeres látogatója volt a DefCon-oknak, sőt, random hardvert is osztogatott "csak úgy", laptopokat, stb.)

És persze a csúcs a több napos nonstop csapatjáték, amikor azonos (előre nem meghatározott) szervereket kell védeni és támadni a többi csapat eszközét, mindezt monitorokon nyomkövetve.

(Akit érdekel ez a világ: rendkívül sok info fent van a www.defcon.org oldalon ... )





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése