keresés

2013. november 29., péntek

Felhők között az okos egyetemek…



Magyarországon járt Andy Rindos, az IBM Cloud Academy és a Center for Advanced Studies vezetője, aki a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékről Pataricza Andrással közös projekteken dolgozik a magyar felsőoktatás megújítása érdekében.
Az eszköz már megvan, most már csak a kultúrának kell kialakulnia, hogy hamarosan legalább részben virtuálissá váljanak az egyetemek. Az IBM Cloud Academy sokéves kezdeményezés, célja, hogy létrehozzon egy közösséget a felsőoktatásban, azért, hogy az terjessze a felhő használatát. A felhővel jól járnak az egyetemek: ezek a megoldások kisebb költséget jelentenek, a számítástechnikára költött pénzek akár 50-80 százalékkal is csökkenthetők. A másik fontos dolog, hogy a felhő mechanizmust biztosít a legfejlettebb technológiák, szoftverek elérésére, gyakorlatilag bárhonnan, ahol van internet.


 Pataricza szerint a magyar felsőoktatás a távoktatás irányába megy, mivel a legtöbb hallgató dolgozik is az egyetem mellett. A felhőből elérhetik, és otthonról is csinálhatják a feladatokat, professzionális környezetben. Lényegében ezen az átmenet dolgozik az IBM Magyarország által életre hívott Okos Egyetem Munkacsoport, amelyet kétéves előkészítő munka után idén indított el több magyarországi egyetem és oktatásban résztvevő cég, non-profit, civil vállalkozásként.
Magyarországon egyelőre nincsenek intézményi keretei az online kurzusoknak, digitális tananyagoknak, netes oktatásnak, de technikailag már minden adott az egyetemek virtualizációjához, szóval az átalakulás már elkezdődött.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése