keresés

2013. november 29., péntek

"Az internetet megtisztítottuk." - de nem eléggé?

"Az internetet megtisztítottuk. Az online pletykák és valótlanságok elleni harc sikeresnek bizonyult, a rágalmazók száma visszaesett, ugyanakkor az információáramlás nem sérült." - Így értékelte a május elején indított, a kínai internet megtisztítását célul kitűző kampányt Zsen Hszien-liang, az Állami Internet Információs Hivatal miniszter-helyettese.

A kampány eddigi intézkedései: több ezer honlapot, befolyásos személyek blogjait, mikroblogjait zárták be, illetve függesztették fel. Szeptember óta több éves börtönbüntetés is kiszabható a hazugságok terjesztéséért.

A siker ellenére vagy inkább annak megtartása érdekében a jövőben még szigorúbb intézkedésekre számíthatnak a kínai internetezők. Zsen elmondása szerint fokozottabban szabályozzák majd a keresőoldalakat, csevegőprogramokat és a mikroblogokat. Kiemelt figyelmet fordítanak az internetszolgáltatóknál dolgozók képzésére is.
"Egy kínai sajátosságokkal rendelkező virtuális tér kialakítása  a cél." - mondta Zsen.

A statisztikák szerint jelentősen nőtt az öncenzúrát gyakorlók száma: a mikroblogolók aktivitása 3 évvel ezelőtti szintet mutat.



forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése